(2019) Ivan Sokolov wint!

GM Ivan Sokolov heeft het tweede FishPartners Open gewonnen. Samen met mede-GM's Lucas van Foreest, Benjamin Bok, en Jan Timman eindigde hij op 5,5 punten, maar Sokolov had de beste tie-break en mocht de beker in ontvangst nemen.
Ivan Sokolov
Sokolov wint de cup. Foto: Frans Peeters
De Pewatronic klinkt als een schaker uit het voormalige Joegoslavië, maar het betreft hier Zwitserse machinerie. Net als vorig jaar deden er naast "gewone" schakers ook schaakcomputers mee, aangevoerd door de Pewatronic Grandmaster. De "koet computer" won van o.a. Sokolov en Van Foreest, maar Bok en Jan Willem van de Griendt wisten het beest een halfje te ontfutselen. Daarmee eindigde de machine met 6 uit 7 bovenaan de ranglijst, maar uiteraard is deze uitgesloten van prijzen.
Computers in actie
Operators en computers in actie. Links Hille-Wim Beekhuis met de Fidelity Elite Avantgarde, rechts Peter Frans Koelewijn en de Pewatronic. Foto: Frans Peeters.
Het veld met achtervolgers (5 uit 7) werd aangevoerd door Jan Willem van de Griendt (5e, mede dankzij dat halfje), gevolgd door Manuel Bosboom (6e). Ook de titelhouders De Vreugt, Peelen, Hort, Nijboer en Van der Wiel (7e - 11e) mochten zich melden bij de prijsuitreiking. Hort, zegt u? Inderdaad, de grootmeester Vlastimil Hort gaf aanleiding tot een welkomstwoord in het Tsjechisch. Ook het Zweeds kwam aan bod, speciaal voor voormalig wereldtopper en Timman's secondant Ulf Andersson.
Hort-Van Foreest
Vooraan Hort - Van Foreest. Daarachter Bosboom - Sokolov en Bok - Van der Wiel. Foto: Frans Peeters


v.l.n.r. Ivan Sokolov, Jan Timman en Ulf Andersson (foto: Frans Peeters)
Naast de geldprijzen voor de hoogst geëindigden waren er ook diverse speciale prijzen. De al genoemde Bok en Van de Griendt wonnen elk €75 met hun halfje tegen de Pewatronic. De winnaar van vorig jaar - Kevin van Brummelen - was de enige die wist te winnen van de Mephisto TM 68040, Hing Ting Lai en Arie van Diermen speelden remise tegen de machine van Ruud Martin. De twee zwakkere computers (<2000) werden diverse kergen verslagen, maar alleen Olaf Vlieger haalde een resultaat (1/2) dat op grond van zijn rating (1553) niet verwacht had mogen worden, ook prijs voor hem.

Henk van der Poel (l.) neemt het op tegen Ruud Martin en zijn Mephisto (foto: Frans Peeters).
Kevin van Brummelen verdedigde zijn algehele titel weliswaar niet met succes - wie had dat ook gedacht - maar wel zijn ratingprijs. Ook Jeroen Schuil, Jeroen den Heijer en Max Valkenburg gingen met een ratingprijs naar huis. Tot slot ontvingen nog enkele gelukkigen - de nummers 16, 32, 48 en 64 - een gesigneerd exemplaar van The Longest Game van Jan Timman, over de tweekampen Kasparov-Karpov.

Peter Frans Koelewijn reikt 'The Longest Game' uit. Foto: Frans Peeters

Richard Vedder heeft een uitgebreid verslag met partijfragmenten gepubliceerd op schaaksite. Zie media voor links naar andere verslagen en foto's.
Alle uitslagen en live-partijen zijn nog altijd te vinden via respectievelijk livechess.nl en de DGT cloud