Computers

Aan het toernooi doen diverse schaakcomputers mee. Hieromtrent zijn in het reglement diverse aanvullende bepalingen opgenomen.

Pewatronic Grandmaster

De titelverdediger is een modern stukje Zwitsers precisiewerk, daterend van 2016. Met een geschatte rating van pakweg 3000 zullen de mensen het lastig krijgen, maar een kansloze missie is het op voorhand niet; in 2018 en 2019 stond 'het beest' in totaal drie halfjes af.

Pewatronic GM

De Pewatronic in 2018. Foto: Frans Peeters

Revelation II - Limited black edition

Dit is een exclusieve versie van de Revelation II, een echt Nederlands stukje techniek van DGT. Met het strakke design en futuristisch ogende stukken zou hij van Marty McFly kunnen zijn, maar hij wordt bediend door Ruud Martin. Met een geschatte speelsterkte van +/- 2300 is het een uitdaging voor een amateur, maar voor het grootmeestergilde zou hij 'te hebben' moeten zijn.

Revolution Black

Saitek President

De Saitek President is een computer uit een zichtbaar andere tijd, in 1993 gemaakt in het (toen nog Britse) Hong Kong. De software is van Frans Morsch, vooral bekend van zijn Fritz-software. Dat ie goed geprogrammeerd is wil niet zeggen dat hij even sterk is als een moderne engine, want met een 8-bit processor en 1 KB aan RAM-geheugen gaat het toch allemaal wat langzamer. Desalniettemin haalt deze door Paul Wiselius bediende machine een respectabele speelsterkte van ongeveer 2000.

Saitek President

Kasparov Renaissance

Toen de Kasparov Renaissance in 1989 uitkwam was het een mooi schaakbord voor zijn tijd. In vergelijking met de bovengenoemde President lijkt het een stap voorwaarts, hoewel hij vier jaar ouder is. Het verschil zit hem in de speelsterkte; met ruwweg 1600 elo ligt deze een flink stuk achter. Kasparov verbond dan wel zijn naam eraan, maar op een echte tegenstander zou The Boss nog tot 1997 moeten wachten.


Oorspronkelijk stond hier de Conchess Monarch gepland