Computers

Aan het toernooi doen diverse schaakcomputers mee. Hieromtrent zijn in het reglement diverse aanvullende bepalingen opgenomen.

CXG Sphinx 40

Het programma voor de CXG Sphinx 40 is in 1987 ontwikkeld door computerschaak-pionier David Levy, in samenwerking met programmeur Mark Taylor. Het is een 16 kb programma met een groot werkgeheugen van 256 kb, dat wellicht ook als een voorloper voor hashtables gebruikt wordt.

De firma CXG hoopte hiermee ook op de markt voor sterke schaakcomputers te kunnen concurreren, maar dat lukte helaas niet. De concurrentie van Mephisto met de toen al verder ontwikkelde schaakprogramma's van Richard Lang kon niet achtergehaald worden. Het een interessante schaakcomputer, die op verschillende speelstijlen ingesteld kan worden. De speelsterkte wordt geschat op 1720 elo.

Novag Diablo

De Novag Diablo is een update van de Super Expert, een naam die nogal wat belooft. En vooruit, in de US of A geld je als "Expert" vanaf een rating van 2000, dat haalt deze precies. Uit de jaren 80, dit is er nog eentje met een 8 bit processor. Dat wil zeggen, hij kan van 0 tot 255 tellen, voor grotere getallen heeft ie twee of meer stappen nodig. Maar toch, voor die tijd is het een aardig sterke machine die verrassend uit de hoek kan komen.

Saitek Renaissance Sparc

De Saitek Sparc module past in het fraaie Saitek Renaissance schaakbord. Het Sparc programma draait op een RISC processor, dateert van 1993 en was de laatste creatie van het bekende programmeurs-echtpaar Dan en Kate Spracklen, die ook verantwoordelijk waren voor vele programma's van Fidelity schaakcomputers. Speelsterkte wordt geschat op zo'n 2200.

Fidelity Elite - avant garde V11

Fidelity is een bedrijf wat heel veel schaakcomputers gefabriceerd heeft, in de tijd dat ze met duizenden de toonbank over gingen. Maar dit model is andere koek, er zijn er slechts zo'n 25 van gemaakt. Voor die tijd waren de prestaties er ook naar, tegenwoordig zit een chip met 72 MHz in je magnetron, met wifi en al. Met een geschatte sterkte van zo'n 2350 zou hij zich kunnen mengen in de subtop.

Millennium Chess - the King Element

Dit is een fraai apparaat, inclusief de stuk-herkenning zoals we tegenwoordig van de digitale borden gewend zijn. Het programma "The King" is van een Nederlander, Johan de Koning. Mocht u ooit nog het programma "Chessmaster" gebruikt hebben, daar zat het ook in. De speelsterkte wordt geschat op 2450. In de voorbereiding won hij alles, maar niet zonder een paar hondsberoerde eindspelen te overleven. Een taaie rakker, maar de verwachting is toch dat de grootmeesters ook deze wel kunnen hebben.